Cabinet

Cabinet dr. Baltean

Sfatul medicului

Una dintre ideile fundamentale ale medicinei spune ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Acest principiu este valabil in orice ramura a medicinei, inclusiv in stomatologie. Teama de medicina in general si de medicul stomatolog in special, face insa acest principiu foarte greu de aplicat in medicina de zi cu zi.

Majoritatea pacientilor se prezinta la dentist atunci cand au dureri insuportabile, care nu cedeaza la analgezice, sau atunci cand apar abcese dentare. In aceste cazuri, anesteziile sunt mai putin eficiente decat in mod normal, pacientul nu este complet amortit in timpul interventiei si teama ramane.

Mult mai elegant si mult mai putin traumatizant s-ar desfasura lucrurile daca pacientul s-ar prezenta la cabinetul stomatologic pentru un simplu control, chiar daca nu il doare nimic. Daca medicul observa carii noi sau tartru, in aceasta situatie ele sunt in stadii incipiente, implicit usor de rezolvat.

O simpla carie incipienta se rezolva usor printr-o obturatie (plomba) usor de aplicat, pe cand o carie profunda, dureroasa, cu distructie dentara mare, necesita de obicei extirparea nervului, obturatie de canal si plomba sau de multe ori imbracarea dintelui cu coroana metalo-ceramica. In primul caz este suficienta o singura sedinta, pe cand in cel de-al doilea caz necesita mai multe prezentari a pacientului la medicul dentist si de asemenea costurile tratamentului sunt mai mari in al doilea caz.

Un control stomatologic efectuat la fiecare 6 luni poate sa ne scuteasca atat de dureri nedorite cat si de un tratament stomatologic lung si complicat. Un rol la fel de important il are si igiena dentara corecta si constanta. Periajul dentar trebuie efectuat obligatoriu de doua ori pe zi insotit si de folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare: ata dentara si apa de gura. Periajul dentar trebuie efectuat corect cu miscari verticale care sa aplice gingia pe dinti (miscari de sus in jos pentru dintii maxilari si invers pentru dintii mandibulari) si cu o durata de aproximativ 3 minute.
Dintii pot rezista o viata daca se practica regulat masuri de igiena dentara, care implica spalatul dintilor cu regularitate si folosirea atei dentare, consumarea de alimente care sa creasca sanatea dintilor si vizitele regulate la mediculstomatolog sau la tehnicianul de igiena orala pentru control si curatare. Dezvoltarea unor obiceiuri dentare sanatoase e cel mai eficient mod de a preveni aparitia cariilor si a afectiunilor gingivale.
Aproape toate bolile cavitatii bucale si ale gatului pot fi prevenite. Totusi, ele nu sunt prevenite adesea datorita unei igiene dentare deficiente. Copiii care provin din familiile cu venituri mici sunt mai predispusi sa dezvolte probleme dentare de la o varsta mai mica, deseori pentru ca nu fac vizite regulate la medicul stomatolog si nu au notiuni de igiena dentara.

Cariile dentare se produc cand acizii produsi de bacteriile din placa dentara degradeaza dintele. Oricare parte a dintelui se poate caria, de la radacinile de sub linia gingivala pana la suprafata de masticatie (mestecare). Cariile dentare variaza de la usoare pana la severe si pot duce la probleme mai severe si maladii gingivale, daca sunt lasate netratate.

Carierea precoce a dintilor afecteaza:
- aproape 20% din copiii intre 2 si 4 ani;
- mai mult de 50% din adolescenii de 18 ani;
- mai mult de 75% din adolescentii de 17 ani.
Spalatul pe dinti si folosirea atei dentare pot ajuta la:
- prevenirea aparitiei cariilor: cariile pot determina si probleme mai serioase, cum ar fi infectiile;
- prevenirea parodontitei (o afectiune gingivala), care poate afecta tesutul gingival si oasele care sustin dintii, ajungandu-se la pierderea dintilor;
- mentinera unor dinti sanatosi intreaga viata;
- scurtarea vizitelor la medicul stomatolog sau la tehnicianul de igiena orala, cu transformarea lor in vizitecat mai placute;
- economisirea de bani: prin prevenirea cariilor dentare si a parodontitei, se pot reduce nevoile pentru plombe sau alte proceduri costisitoare;
- prevenirea aparitiei respiratiei urat mirositoare: spalarea pe dinti si folosirea atei dentare elimina bacteriile care determina aparitiarespiratiei urat mirositoare;
- pastrarea unor dinti albi prin prevenirea patarii acestora datorita alimentelor, bauturii sau tutunului;
- imbunatatirea starii de sanatate la modul general.

Igiena dentara

Marca periutei de dinti nu este nici pe departe la fel de importanta ca tipul de perie, marimea si forma capului, precum si frecventa cu care va schimbati periuta. Va recomandam o periuta de dinti cu peri moi si cu capul mic. Perii moi sunt foarte importanti pentru sanatatea gingiilor dumneavoastra.

Un cap mic va permite sa patrundeti la fiecare dinte mai profund si este mai putin probabil sa provoace leziuni gingiilor. Frecventa zilnica a periajului dintilor si inlocuirea periodica a periutei sunt aspecte mult mai importante decat marca pe care o alegeti. Va recomandam sa va inlocuiti periuta de dinti cel putin o data pe luna. Recomandarea noastra este sa va periati dintii cel putin de doua ori pe zi.
Perierea in profunzime de doua ori pe zi si curatarea inter-dentara zilnica cu matase dentara sau alte produse de curatare inter-dentara ajuta, in mod normal, la inlaturarea nivelelor normale ale placii. Tineti cont de aceste sfaturi atunci cand va spalati pe dinti. Tineti periuta de dinti la un unghi de 45 de grade de dinti si folositi o miscare inainte si inapoi de-a lungul intregii danturi. Nu uitati sa curatati suprafetele interioare ale dintilor unde depozitele de placa bacteriana sunt in cantitati mai mari, si sa curatati partea posterioara a dintilor si limba.
Da. Chiar daca dintii sunt protejati de un strat gros de smalt, se pot deteriora din cauza periajului necorespunzator. Abraziunea datorata perierii poate aparea la nivelul coroanei dintelui, precum si la nivelul cimentului moale care acopera radacinile dintelui, care pot fi expuse datorita retragerii gingiilor. Aceste suprafete expuse pot foarte usor sa cada prada degradarii. Cand va periati dintii, aveti grija sa utilizati miscari usoare, scurte si pe intreaga suprafata a dintelui.
Atat timp cat pasta dumneavoastra de dinti contine fluor, marca nu are o importanta deosebita, indiferent ca este sub forma de pasta, gel sau chiar pudra, sau ca aceasta are o anume aroma. Toate pastele de dinti pe baza de fluor actioneaza eficient impotriva placii si curata si lustruiesc smaltul dentar.

Daca dantura dumneavoastra este hipersensibila la fierbinte sau rece, luati in considerare posibilitatea utilizarii unei paste de dinti proiectata special pentru dantura sensibila, pasta de dinti care sa contina bicarbonat de sodiu si/sau peroxid de hidrogen (ambii agenti de curatire), acestea conferind cavitatii bucale o senzatie placuta de curat, de proaspat, care poate reprezenta o motivare de a va spala mai des, insa adevaratul ingredient activ care protejeaza dintii dumneavoastra este fluorul. Unele persoane prefera o pasta de dinti care sa controleze aparitia tartrului, care contine pirofosfati astfel incat sa impiedice depunerea de tartru pe dinti.

Pastele de dinti noi ofera formule avansate de albire cu scopul de a indeparta petele si de a face dantura mai alba si mai stralucitoare, desi nu pot egala nici pe departe eficacitatea unui tratament de albire profesional administrat sau prescris de un stomatolog.
Nu. Desi periajul profund dupa fiecare masa ajuta, curatirea cu matase dentara in fiecare zi pentru indepartarea placii si a particulelor de alimente dintre dinti, precum si de la baza gingiilor, este la fel de importanta. Studiile arata ca placa se va dezvolta din nou pe dintii curati in 3-4 ore de la periaj. De asemenea, trebuie sa aplicati regulat o curatire igienica la cabinetul stomatologic – cel putin o data la 6 luni (sau mai frecvent, daca se recomanda astfel).

Aparate dentare

Scopul tratamentului ortodontic este o imbunatatire a esteticii si o mai buna functionalitate a aparatului dento maxilar.

1. Pentru un diagnostic ortodontic complet sunt necesare anumite investigatii initial: Modele de studiu, fotografii de diagnostic ortodontic (fata, profil, intraorale), ortopantomografii, radiografii retroalveolare si cu film muscat, teleradiografie de profil. Acestea vor fi repetate pe parcursul tratamentului daca medicul ortodont considera necesar si obligatoriu la sfirsitul tratamentului activ.

2. Tratamentul ortodontic este de lunga durata (12, 24, 36 luni) in functie de diagnosticul ortodontic (anomalia dento – maxilara de cele mai multe ori desfasurandu-se de-a lungul unei perioade de maxime dezvoltari fizice si psihice ale copilului. Din acest motiv uneori pot surveni schimbari ale planului initial de tratament, in acord cu directia de crestere cranio-faciala a micului pacient, de exemplu: extractii care nu au fost prevazute initial, schimbarea tipului de aparat ortodontic etc.

3. Medicul ortodont se obliga sa-si foloseasca toate cunostintele si abilitatile pentru stabilirea corecta a diagnosticului si conducerea tratamentului in vederea obtinerii unui rezultat optim. In acelas scop, isi rezerva dreptul de a se consulta si cu alti colegi in privinta cazurilor ortodontice complexe si acelora care necesita o abordare interdisciplinara.

4. Respectarea indicatorilor de tratament in alte specialitati, conform foii de trimitere de la medicul ortodont atat inainte, in timpul, cit si dupa tratament.

5. Tratamentul ortodontic poate necesita extractia unor dinti permanenti .

6. Aparatele ortodontice sunt:
- mobile: placi palatinale sau linguale, activatoare, aparate multifunctionale;
- fixe: brackets vestibulari sau linguali.

Pot fi aplicate pe o arcada sau pe ambele arcade, in acelas timp sau la un interval de timp stabilit de medicul ortodont , in functie de anomalia dento-maxilara. Costul unui aparat ortodontic (mobil sau fix) este raprtat la o arcada (maxilar sau mandibula), conform listei de tarife stomatologice stabilite de medic.

7. Pe durata tratamentului ortodontic activ, la controalele periodice stabilite de medic se va percepe o taxa de consultatie (de activare sau de control a aparatului ortodontic) conform listei de tarife stomatologice.
- Insertia si dezinsertia corecta a aparatului ortodontic, asa cum a fost stabilita in prealabil de medicul ortodont (evitarea indepartarii cu limba care determina dezactivarea crosetelor si a insertiei prin muscare pe aparat care poate provoca fractura aparatului);
- Activarea surubului aparatului ortodontic la intervale stabilite de medicul ortodont;
- Respectarea duratei de purtare a aparatului, conform indicatiilor date de medic;
- Respectarea intervalelor orare de purtare a orcarui aparat extraoral asociat aparatului ortodontic mobil;
- Igienizarea aparatului ortodontic mobil cu o periuta de dinti (cu peri tari ) cu apa si pasta de dinti, cu grija si sub supravegherea parintelui, pentru a evita deformarea elementelor de sirma sau fractura portiunii din plastic;
- Evitarea alimentelor lipicioase sau dure care pot determina deformarea crosetelor si fracturarea portiunii din plastic sau a crosetelor;
- In primele zile de purtare a aparatului mobil pot apare dureri dentare, salivatie abundenta sau caderea aparatului din gura.
- Anumite precautii legate de alimentatie, cu evitarea alimentelor dure sau lipicioase care pot determina desprinderea brackets-urilor;
- Igienizarea corespunzatoare a cavitatii bucale, cu perii de dinti speciale indicate de medicul ortodont;
- Respectarea indicatiilor cu privire la purtatrea de elastice intra si / sau extraorale;
- Orice aparat extraoral asociat aparatului fix va fi purtat cu strictete la intervalele de timp recomandate, altfel aparatul fix devine ineficient sau pot aparea efecte secundare nedorite;
- In primele zile de purtare a aparatului, pot apare dureri (sensibilitate) ale dintilor, leziuni usoare ale gingiei sau obrazului, desprinderea unui tubusor sau a unui bracket datorita ocluziei sau fortei exercitate de arc, iesirea arcului din tubusorul molar.

8. Orice accident survenit in legatura cu aparatul ortodontic va fi anuntat imediat medicului, acesta urmand sa aprecieze necesitatea unui control de urgenta.

9. Efectele nedorite ce pot apare ca urmare a neprezentarii la controalele periodice stabilite de medic NU intra in responsabilitatea acestuia.

10. Orice solicitare de reprogramare va fi adusa la cunostinta din timp medicului; absenta neanuntata atrage dupa sine plata contravalorii unei consultatii.

11. Achitarea la timp si in conditiile stabilite de comun acord cu medicul a contravalorii tratamentului (consultatie +amprentare), un avans de plata din valoarea aparatului ortodontic dupa stabilirea diagnosticului, a planului de tratament si aparatul ortodontic, restul de plata din valoarea aparatului dentar la aplicarea acestuia, controalelor periodice reamprentare finala + aplicare de contentie.

12. La controlul periodic al aparatului mobil se activeaza elementele din sirma ale acestuia (crosete, arcuri, resorturi auxiliare) si se controleaza activarea corecta de catre pacient a surubului ortodontic, igiena dentara si purtarea corespunzatoare a aparatului.

13. La controlul periodic al aparatului fix se inlocuiesc legaturile elastice sau metalice, arcurile de sirma sau alte elemente active ale aparatului (in functie de caz) si se controleaza respectarea indicatiilor de igiena dentara si alimentatie.

14. In cazul fracturarii elementelor din sarma sau a portiunii din plastic a aparatului ortodontic mobil datorate nerespectarii indicatiilor privind purtarea si manevrarea corecta a aparatului, pacientul va suporta contravaloarea efectuarii unui tratament ortodontic.

15. La aparatul ortodontic fix in cazul fracturarii arcului din sirma, a inelelor molare sau in cazul desprinderii repetate a altor elemente a aparatului (brackets, tubusoare molare, carlige) pacientul va suporta contravaloarea aplicarii unor noi componente cit si a materialului de colaj (lipire) folosit.

16. Tratamentul activ va fi urmat obligatoriu de o perioada de purtare a unui aparat de contentie (mobil sau fix) care se va decide la momentul respectiv, avand scopul de a stabiliza si mentine rezultatul obtinut; numai dupa acest interval de timp tratamentul ortodontic se considera finalizat.

17. Recidiva: dintii pot avea tendinta de a se deplasa dupa incheierea tratamentului ortodontic. De obicei este vorba de modificari minore (de exemplu usoare rotatii sau inghesuiri la nivelul dintilor frontali superiori sau inferiori) pe care purtarea cu constiinciozitate a aparatelor de contentie le poate evita.

La nevoie se recomanda purtarea aparatelor de contentie in fiecare noapte sau citeva nopti pe saptamina, pe o perioada de timp nedeterminata. Aceasta datorita faptului ca de-a lungul vietii ocluzia se poate modifica nefavorabil din diverse cauze cum ar fi: eruptia molarilor de minte, crestere si/sau imbatrinire, respiratie orala, obiceiuri vicioase, ticuri, masticatie, etc. Acestea nu pot fi controlate intodeauna de catre medicul ortodont (se stie ca ocluzia se poate modifica datorita cauzelor prezentate mai sus chiar si la persoane care nu au purtat niciodata aparate ortodontice).

18. Efectele secundare nedorite determinate de tratamentul ortodontic (efecte ce pot duce la cresterea duratei tratamentului si a cresterii costurilor rezolvarii lor) pot fi:
- carii (lipsa unei igiene corespunzatoare);
- nerespectarea indrumarilor medicului curant si neprezentarea la controalele periodice.

19. Rezultatele finale pot fi influentate de o serie de factori neprevazuti ca la orice tratament (reactie adversa secundara). Tratamentul ortodontic are o serie de riscuri si anume: pierderea nervului unui dinte (prin necroza pulpara) alergii, rizaliza partiala a radacinii unor dinti, numai partiala a unor dinti, recidiva ortodontica.

20. Nerespectarea stricta a prevederilor de mai sus (in special indicatiile de igiena dentara, alimentatie, neprezentarea la controalele periodice) atrage dupa sine incetarea responsabilitatii medicului ortodont asupra efectelor secundare care pot aparea si ii da dreptul sa intrerupa tratamentul ortodontic.
Go to top